Night Visions kiehtoo särmikkäällä ja monipuolisella ohjelmistollaan

On jälleen se aika vuodesta, jolloin Night Visions kerää hieman tummanpuhuvampien ja marginaalisempien elokuvien ystäviä valkokankaan äärelle. Itse löysin festarin kunnolla vasta pari vuotta sitten. Olen harmitellut sitä jälkikäteen, sillä en ole koskaan nähnyt Night Visionsissa elokuvaa, joka olisi jättänyt jotenkin valjun olon. Tälläkin kertaa ohjelmisto on ilahduttavan monipuolinen ja mukana on niin vanhempaa klassikkoa kuin todennäköisesti tulevia kulttielokuviakin.

Katsoin ennakkoon ohjelmistosta kolme poimintaa, joista enemmän seuraavaksi.

cutterhead_1

Cutterhead
(Tanska 2018)
Ohjaaja Rasmus Kloster Bro

En usko, että tulen koskaan unohtamaan hetkeä, jolloin nousin sängyltäni Cutterheadin lopputekstien jälkeen. Aistini olivat terävöityneet, päässäni kaikui enkä yksinkertaisesti tiennyt, miten päästää irti elokuvan maailmasta. Epätodellinen olo jatkui kauan ja elokuva tuli uniini asti, riipi alitajunnassa vielä seuraavinakin päivänä.

Nuori toimittaja, Rien (roolissaan häkellyttävä Christine Sønderris) liikkuu metrotunnelityömaalla kuin olohuoneessaan. Äkillinen onnettomuus vangitsee hänet kuitenkin maan alle, seuranaan rautaisella kokemuksella varustettu Ivon (Kresimir Mikic) ja uudempi työntekijä, eritrealainen Bharan (Samson Semere). Olen nähnyt vastaavia yksilöiden selviytysmistaisteluja psykologisesti syväluotaavia elokuvia aiemminkin, mutta en koskaan niin vangitsevaa ja tinkimätöntä kuin Cutterhead.

Katseeni Cutterheadin tapahtumiin on lähes dokumentaarinen, niin täysin uskoin kaiken tapahtuvan oikeasti. Elokuvan näyttelijäntyö on niin hillittömän käsinkosketeltavaa ja intensiivistä, että se tuntuu vatsassa asti.

Ei uskoisi, että Cutterhead on Ramus Kloster Bron esikoisohjaus, siinä määrin väkevä ja hallittu kokonaisuus on.

wind_pubstill_17_lizziegunprairie4

The Wind
(USA 2018)
Ohjaaja Emma Tammi

Amerikansuomalainen Emma Tammi yllättää voimakkaalla esikoisohjauksellaan, joka on ansaitusti saanut kansainvälistäkin huomiota. The Wind pysäyttää monin tavoin, niin taidokkaalla kuvauksellaan kuin maagisia sävyjä tavoittavalla visuaalisuudellaankin.

Caitlin Gerardin näyttelee uudisasukkaana autiolle preerialle muuttanutta, vakavakasvoista Lizzya pieniin vivahteisiin luottaen ja tuo hänet hengenveto kerrallaan katsojaa lähemmäs. Seuranaan Lizzylla on vähäeleinen Isaac (Ashley Zukerman) ja pian myös uudet naapurit, joiden läsnäolo tuo uudenlaista jännitettä päivästä toiseen samankaltaisena toistuvaan arkeen.

Elokuvan tunnelmaa syventää se, miten karunkaunis miljöö ja etenkin uhkaavana ujeltava tuuli saavat sen kerronnassa lähes henkilön aseman. Mutta onko kaikessa kyse vain psyykeen hiljaisesta luhistumisesta ja eristyneisyyden painolastista vai ohjailevatko tuulta sittenkin demoniset voimat?

Jos vahvat naispääosat kiehtovat sinua, älä jätä The Windia näkemättä.

lifechanger_2

Lifechanger
(Kanada 2018)
Ohjaaja Justin McConnell

Lifechanger on yksi niistä elokuvista, jotka vaikuttavat ensin suoraviivaisilta mutta joista alkaa hiljalleen paljastua yllättäviä kulmia ja säröjä. Kanadalaista indie-elokuvaa aiemminkin rikastuttanut Justin McConnell yllättää kuudennella ohjauksellaan, joka yhdistelee rohkeasti eri elementtejä niin scifistä, kauhusta, psykologisesta draamasta kuin bodyhorroristakin.

Kiinnostuin itse alunperin elokuvan julisteesta, jossa ihmisen kaltainen hahmo riippuu perhosen siipien välissä. Assosiaatiot Punaiseen lohikäärmeeseen ja muihin metamorfooseja symboliikassaan käyttäviin elokuviin veivät oikeaan suuntaan, sillä Lifechangerissakin on kyse eräänlaisesta muodonmuutoksesta. Tapahtumapaikkana on talvinen Toronto, joka kätkee sisälleen makabeerien ja toistuvien murhien jäljet.

Lifechangeria voi kiittää myös keskushenkilönsä (tosin lienee osuvampaa sanoa keskushenkilöidensä) tarkkanäköisestä kuvauksesta, taitavasta rytmityksestä ja kohtausten tunnelmaa rohkeasti peilaavista musiikkivalinnoista. Kokeneen elokuvantekijän kädenjälki näkyy mutta samalla kokonaisuus on raikas ja yllättävä, eikä läheskään niin gore kuin alunperin aavistelin. Suosittelisinkin elokuvaa myös heille, jotka muuten kiertävät kyseisen genren elokuvat kaukaa.

—-

Tutustu koko ohjelmistoon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s