Minna Rytisalon Rouva C. sytyttää uusia näkökulmia Minna Canthin elämään

On aina omalla tavallaan jännittävää ja hämmentävääkin luoda oma ja henkilökohtainen suhde romaaniin, jota kutsutaan jo ennen sen ilmestymistä mediassa ”syksyn odotetuimmaksi”. Pidin valtavasti Minna Rytisalon Lempi-esikoisesta ja odotukseni Rouva C.:tä ehtivätkin kasvaa varsin suuriksi.

Romaanissa on hienoa ja kiehtovaa se, että Rytisalo on tietoisesti päättänyt käsitellä Minna Canthin elämää ennen hänen kirjailijuuttaan ja yhteiskunnallista aktiivisuuttaan. Lukija pääseekin varsin lähelle Rytisalon kirjoittamaa fiktiivistä Minnaa hänen kouluaikojensa, arkensa ja avioliittonsa kuvauksen kautta.

Rouva C.:tä voisikin kuvailla ennen kaikkea kehitys- ja avioliittoromaaniksi. Rytisalo kuvaa Minnan ja luonnontieteen lehtorin, Ferdinandin, romanssia ja avioliittoa vivahteikkaasti ja kunnioittaen ja osoittaa, että tasavertaisen arjen kuvauksesta voi tehdä lukijan näkökulmasta yhtä kiinnostavaa kuin suuren, repivän draamankin. Kyse on nyansseista ja psykologisesta tarkkanäköisyydestä sekä Rytisalon kohdalla myös kauniista, koristeellisesta kielestä, johon tottuminen kestää hetken mutta josta itse nautin lukiessa todella paljon.

Ajankuvauksena romaani näyttää myös 1800-luvun Suomessa eläneen naisen vaihtoehtojen ahtauden ja vähyyden. Naimisiin meneminen oli naiselle välttämättömyys eikä kunnollista ehkäisyä ollut, mielenterveydenhoito oli alkutekijöissään ja railot yhteiskuntaluokkien välillä muutenkin suuret. Minna osoittikin jo nuoresta mielenkiintoa vallitsevien olosuhteiden kyseenalaistamista ja epäkohtien suurempaan tietoisuuteen saattamista kohtaan.

(Voin sanoa, että todellakin samaistun tähän feministiseenkin turhautumiseen ja suoranaiseen uhmaan. Eipä ole häävisti meilläkään pian asiat, jos uutisia ja ”yhteiskunnallisia uudistuksia” uskaltautuu seuraamaan…)

Itse pohdin Rouva C:tä lukiessani paljon myös sitä, kuinka yksipuolisesti yhteiskuntamme vaikuttajien narratiivi usein kuvataan, ja miten monitahoinen jokaisen ihmisen elämä itsessäänkin on.

Kuten muistakseni Anja Snellmann on kirjoittanut:

”Niin syvällä juuremme kietoutuvat yhteen.”

_M9A8038_minna_press_300dpi

Romaani Gummeruksen sivuilla!

Minna Rytisalo
Rouva C.

367 sivua
Gummerus, 2018

Kuva: Marek Sabogal / Gummerus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s