Ian McEwanin romaaniin pohjautuva Rannalla koskettaa tarkkanäköisyydellään ja herkkyydellään

En enää hahmota, milloin luin Ian McEwanin romaanin Rannalla mutta muistan yhä, miltä minusta sen jälkeen tuntui. Samankaltaisiin tunnelmiin ja hetkiin palasin tässä upeassa, huomenna ensi-iltansa saavassa elokuvasovituksessa, jonka käsikirjoitus on myös McEwanin käsialaa.

Elokuvan alussa kohtaamme rantahotellissa häämatkallaan yöpyvät Florencen (Saoirse Ronan) ja Edwardin (Billy Howle). Parin välillä on hermostunutta, aistillista latautuneisuutta mutta myös merkillinen, käsinkosketeltava hiljaisuus, joka avautuu takautumien kautta katsojalle, hetkittäin hyvinkin aukkoisesti.

Kiehtovaa onkin, että minä ja ystäväni ymmärsimme elokuvan eri tavoin. Poimimme katsojalle annetut vihjeet mutta tulkitsimme ne eri lähtökohdista, erilaisista kokemuksista käsin. Tämä on ehdottomasti elokuvan ansio, sillä jättäessään katsojalleen tilaa, se osoittaa myös kunnioittavansa McEwanin hienovireistä tapaa kirjoittaa.

0643_ocb_22oct16rv

Elokuvan ja romaanin nimi toimii kauniilla tavalla myös allegoriana. Kaikessa siinä mitä Edwardin ja Florencen välillä tapahtuu liikutaan ihmisten väliin usein jäävällä intiimillä ja hauraallakin rajapinnalla. Rajoilla, joiden ylittämiseen vaadittavat askeleet saattavat vaikuttaa liian pelottavilta tai raskailta vaikka ne mahdollistaisivat todellisen läheisyyden ja kohtaamisen.

Harvoin keskityn elokuvaan tällä tavoin. Tuntui vain, että kerronnan jokainen hetki oli täynnä pinnanalaista värähtelyä ja merkitystä. Etenkin Billy Howlen rooli herkkänä ja välittömänä Edwardina kosketti minua syvältä. Pidän myös tavasta, jolla elokuva käsittelee eri sosiaaliluokkiin kuuluvien ihmisten välisiä jännitteitä ja häpeää. Etenkin Anne-Marie Duffin rooli Edwardin aivovamman saaneena äitinä jäi mieleen.

Rannalla on myös visuaalisesti hyvin kaunis ja ajankuvassaan taidokkaan viimeistelty.  Ainut mikä minua kokonaisuudessa häiritsi, oli turhaan pitkitetty ja sentimentaalinenkin (harvinaista, että minä käytän tuota sanaa) loppu, joka tuntui kuin eri elokuvasta napatulta. Vähempi alleviivaaminen olisi riittänyt.

checilbeach2

Rannalla
On Checil Beach
Ensi-ilta: 31.8.2018
Kesto: 110 min
Ikäraja: 12

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s