Piia Leinon Taivas on kansainvälisen tason dystopia tulevaisuuden Suomesta

”Kun Iina putoaa niitylle, sen kirkkaus sokaisee hänet. Pian valo rauhoittuu väreiksi, muodoiksi ja keveydeksi mieleen. Niitty on vielä ihastuttavampi kuin Iina muisti ja sen tuoksu tuo muistoja jostain hyvin kaukaa, hänen lapsuudestaan tai vielä kauempaa ihmiskunnan kollektiivisesta tajunnasta. Nautinnon suuruus pelottaa Iinaa.
Varjot ovat vielä lyhyitä ja teräväreunaisia, kappeli kohoaa juuri siinä, missä Jalo kertoi sen olevan. Kulkiessaan kohti kappelia Iina haluaisi venyttää hetkiä, painaa mieleensä joka ikisen korren paljaiden jalkojensa alla. Tämän jälkeen hän ei voisi enää koskaan astua niin huoletta eikä ilma olisi niin raikasta eikä hän itse voisi vielä päättää toisin.”

Piia Leinon Taivas on dystopia, jonka toivoisin saavan kansainvälistäkin huomiota. Niin taidokas, upeasti kirjoitettu ja maailmaltaan ehyt se on.

Taivas kuvaa Helsinkiä vuonna 2058. Vallassa on diktatuuri, jonka hallinnoimat sotilaat kulkevat kaduilla. Köyhille tarjoillaan leipää Hakaniemen toreilla, ruoka ja vesi ovat vähissä. Kaupunki on ympäröivästä todellisuudesta niin maantieteellisesti kuin henkisestikin irrotettu ja läpeensä valkoinen. Rajat on suljettu mutta etuoikeutetuilla ihmisillä on mahdollista päästä pakoon Taivaaseen, virtuaalitodellisuuteen, missä kaikki on puhdasta ja täydellistä.

”Akselia hengästyttää, takaraivo tuntuu ontolta, veri ei jaksa pysyä liikkeen tahdissa. Hänen on tehtävä tämä, kaksikymmentä kertaa kutakin liikettä. Jos hän ei ole työkykyinen, hän ei voi tehdä työtä ja jos hän ei tee työtä, yliopisto ei maksa hänelle viiden tunnin päivittäistä Taivasmatkaa. Ilman Taivasta on vain hyttysenraadoista mustuneet seinät ja lähetti, joka tuo ruuan kerran viikossa. Tuijottaisiko hän toria ja pureskelisi sirkkapuuroa päiviensä loppuun vai uskaltautuisiko avaamaan ikkunan ja hyppäämään tyhjyyteen? Kuolisiko tältä korkeudelta edes heti, vai makaisiko hän maassa kunnes valuisi kuiviin?”

Eräällä taivasmatkallaan yliopiston tutkimushankkeessa työskentelevä ja mitä ilmeisimmin meitä nykyajan ihmisiä tutkiva Akseli kohtaa Iinan, eikä saa tätä mielestään. Mutta miten kohdata Iina Taivaan ulkopuolella maailmassa, missä ihmiskontaktit ovat yhä harvempia eivätkä merkitsekään juuri mitään.
Leino luottaa lukijaansa ja antaa ympäröivän todellisuuden rakentua hiljalleen niin Akselin kuin Iinan ja tämän elättäjän, Jalon näkökulmista. Henkilöistä jokaisessa on karheutta ja särmikästä psykologista syvyyttä.

Moni asia romaanin maailmassa leikkautuu tähän hetkeen, aikamme ilmiöihin ja jättää mietteliään, hämmentyneen ja järkyttyneenkin olon. Tulevaisuudenkuvana Taivas onkin huolella kudottu ja uskottava. Ja niin kauniisti ja kuulaasti kirjoitettu, että lukiessa sanat kihelmöivät ja kipinöivät sormenpäissä asti.

Uskaltaisin suositella Taivasta myös heille, jotka yleensä syystä tai toisesta vieroksuvat dystopioita. Romaanina se on ennen kaikkea lukijaansa haastavakin, vivahteikas tutkielma ihmismielestä ja sen monitahoisuudesta.

”Aluksi hän aisti vain kirkkautta, kunnes se suli ja täsmentyi aistimusten tulvaksi. Edessä avautui niitty, jolla timoteit huojuivat kevyesti. Se rajautui oikealla lehtoon, jonka takana maa kohosi kukkulaksi, vasemmalla näkyi auringossa välkehtivä järvi. Hän tuusi tuulen paljailla käsivarsillaan ja tajusi, että se oli aidosti hellää kuin kesällä. Maa hänen paljaiden jalkojensa alla oli sekavaa pöheikköä mutta oudosti juuri oikein.  Hiljaisuus ei ollut hänen huoneensa hiljaisuutta, vaan tulvillaan kesän ääntä, jota ei erillisiksi ääniksi tunnistanut: hyönteisten rapinaa piiloissaan, hiiren juoksua kasvillisuuden seassa, kasvien ja tuulen kohtaamisen vaimeaa kohinaa.”

 

leino_piia-683x1024

Piia Leino
Taivas
250 sivua
S&S, 2018

Kirja kustantamon sivuilla

Piia Leinon kuva: Mikko Rasila

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s