Pöffäilemässä tunnelmallisessa ja talvisessa Tallinnassa

Olimme ystäväni, Sateenkaarenmaalari-blogin Elisan kanssa Tallinnassa vierailemassa PÖFF:issä eli Tallinn Black Nights Film Festival -festivaalilla ja  ihastelemassa muutenkin virolaista tunnelmaa! Kävin katsomassa viisi elokuvaa, joista valikoin mietintääni kaksi sellaista, jotka on mahdollista nähdä Suomessakin ensi vuonna ja yhden, joka jo nähtiin tämän vuoden Espoo Cinéssa ja toivottavasti löytää tiensä myöhemmin vuokrallekin!

Ensin vuorossa siis elokuvat, sitten sangen runsas kuvakavalkadi itse matkalta…

the-battle-of-the-sexes

Battle of the Sexes, USA 2017

Itseäni ei urheilu juuri kiinnosta, mutta tämä tennismaailmaakin käsittelevä draama kyllä tempaisi mukaansa! Elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu vuoteen 1973, jolloin naisten tenniksen maailmanmestari Billie Jean King (ihana Emma Stone!) haastoi mestarillisina (?) tennistaidoillaan ja todellisena sovinistisikamaisuudellaan ylpeilevän Bobby Riggsin (Steve Carell) kaksintaisteluun.

+ Steve Carellin rooli Bobby Riggsinä tuntuu nykykatsojasta lähinnä liioitellun karrikoidulta ja karmealta mutta kyllä, tässä näemme erään syyn miksi feminismiä on tarvittu ja miksi se on yhä tärkeää
+ Tarina leikkaa vivahteikkaasti yksityisestä yleiseen ja yhteiskunnallisesta intiimiin
+ Sivuosassa ja Billie Jean Kingiäkin kannustamassa näyttelee hurmaava Alan Cumming!
+ Elokuva on yllättävän queer ja kuvaa samalla hienovireisesti nykyaikaa paljon homokammoisempaa ja sulkeutuneempaa amerikkalaista yhteiskuntaa

hupperttt

Happy End, Itävalta, Saksa 2017

Michael Haneke on lempiohjaajiani mutta Happy End olisi kaksituntisen kestonsakin vuoksi kaivannut jossain määrin enemmän dynaamisuutta ja sidosteisuutta. Haneken silmien alla on tällä kertaa porvarillinen perhe, jonka sisällä jännitteet ja salaisuudet alkavat äkillisesti purkautua. Itselleni kokonaisuus tuntui jo aika monta kertaa nähdyltä. Katsomisen arvoinen elokuva kuitenkin ja itsehän nyt innostun (lähes) mistä tahansa, missä näyttelee Isabelle Huppert.

+ 12-vuotias Fantine Harduin tekee paatuinemmankin katsojan sydänaloja liikahduttavan roolin Evenä, joka äitinsä sairaalaan jouduttua päätyy etäiseksi jääneen isänsä ja tätä ympäröivien ihmisten kasvatettavaksi ja ihmeteltäväksi
+ Elokuvan tunnelma on melankolinen ja lakoninen, kohtaukset ikään kuin katoavat toistensa lomaan
+ Toteutuksessa on Hanekelle epätyypillistä ja sinänsä raikasta kollaasimaisuutta esim. tekstiviestien visuaalisen käytön muodossa
+ Isabelle Huppertin musta housupuku on varsin dandy ja ihana (Tämä on tosiaan minulle elokuvasta ensisijaisesti mieleenjääneiden yksityiskohtien huippua…)

axolothlshgoaioasiu

Axolotl Overkill, Saksa 2017

16-vuotias Mifti kapinoi, rakastaa ja kokeilee rajojaan. Ainekset voisivat johtaa kliseiseen kasvukertomukseen mutta elokuva on raikas, karhea ja virkistävän fragmentaarinen. Toivon todella, että Axoloth Overkill tulisi festareille myös Suomeen!

+ Miftin seksuaalista identiteetiä ja suhdetta kypsempään naiseen ei alleviivata tai korosteta, se vain näytetään ja upeasti, vivahteikkaasti näytetäänkin!
+ Arly Jover tekee salaperäisen roolin karismaattisena Alicena ja Miftiä näyttelevän Jasna Fritzi Bauerin autenttisuutta voi vain ihailla
+ Yllätykselliset ja irrallisetkin tanssikohtaukset luovat elokuvaan maagista tunnelmaa
+ Ohjaajana on 25-vuotias Helene Hegemann, joka on kirjoittanut kipinän elokuvatoteutukseenkin antaneen samannimisen romaanin

Elokuvalippu festivaaleilla maksaa kahdeksan euroa per näytös. Näin elokuvat maksutta pressipassilla. 

 — Ja sitten kuvalliseen matkakertomukseen!

img_9931

img_9937
Eckerö Linen uudessa satamaterminaalissa oli avaraa ja viihtyisää. Pelkäsin jääväni ilman hyvää istumapaikkaa laivassa joten päädyinkin olemaan ensimmäinen koko laivassa…
img_9924
Ajattelin, että laivalla kirjoittaminen olisi idyllistä ja ihanaa mutta se olikin meluisaa ja lähinnä mahdotonta. Oma sänky on edelleen paras tähän tarkoitukseen tietämäni paikka.
img_9921
Yövyimme Nordic Hotel Forumin hotellissa, joka oli oikein viihtyisä! Myös paikan aamupala kasvissyöjällekin sopivalla tarjonnalla ansaitsee kehuja.
img_9923
Hotellin aulassa koin maagiset hetkeni sutena, joka oli tänä vuonna myös PÖFF:in tunnus!

img_9934

img_9932
PÖFF näkyi katukuvassa ja paikallisissa ostoskeskuksissakin hyvin. Myös erinäisiä tyylikkäitä oheistuotteita oli myytävänä reilusti, tässä esimerkkinä mukit ja vihkoset.

img_9927

img_9925

img_9926

img_9766
Neljä ylintä kuvaa ovat Kino Sõpruksesta ja sen yhteydessä olevasta yökerhosta. Uskomattoman tunnelmallinen ja kaunis paikka, jonka yhteydessä itse elokuvasalissa oli myös pien baaritiski.
img_9928
Kino Artis on viihtyisä ja pieni elokuvateatteri, joita kaipaisin lisää Helsinkiinkin.

img_9919

img_9938

img_9917

img_9936
Kaksi ylimpää kuvaa ovat Restoran Krua:sta, joka ilahdutti esteettisyydellään ja maukkaalla ruuallaan. Suuresti kehuttu Tai Boh ihastutti  Huvikummusta muistuttavalla visuaalisuudellaan ja värikkyydellään. Toivottavasti se on auki ensi kerralla!

img_9749

img_9844
Vanhan Kaupungin joulumarkkinat olivat taianomaiset niin kuin aina!

img_9922

img_9930
Kävimme syömässä Solariksen ostokeskuksessa olevassa Tokumarussa, jolla oli myös take-away myymälä saman ostoskeskuksen yhteydessä. Ihana idea yhdistää tempuroitu tofu ja maapähkinämurska sushien päällä olevaksi herkulliseksi mössöksi! Herkkumasu kiittää.

Linkki PÖFF:in nettisivuille!

Lue myös Elisan bloggaukset PÖFF:in elokuvista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s