RIKKI-projekti kertoo mielenterveyskuntoutujan elämästä avoimesti ja samaistuttavasti

Kävin tutustumassa RIKKI-projektin Rikkinäisen mielen kuvat -antologiaan sen julkaistamistilaisuudessa Kolossa, 1. syyskuuta. Tunnelma oli käsinkosketeltavan lämmin ja vastaanottavainen. Koin vahvasti, että tilaisuus oli turvallinen tila jokaiselle identiteettiin, taustaan ja kokemuksiin katsomatta.

Eri tyylein ja aihein toteutettuja sarjakuvia sisältävän antologian on toimittanut Apila Pepita Miettinen ja kustantanut Suuri Kurpitsa. Antologia käsittelee niin mielenterveyskuntoutujan arkea kuin kohtaamisia läheisten ja hoitotahojenkin kanssa. Kokonaisuus on visuaalisesti ehyt ja taidokas. Se tarkastelee aiheitaan monipuolisesti, samaistuttavasti, avoimen omaelämänkerrallisesti ja ajatuksia herättävästi.

posse5

RIKKI on suomalainen taideprojekti, joka koostuu niin julkaisuista kuin näyttelyistä ja työpajoistakin. Se kertoo mielenterveyskuntoutujien kokemuksista ja elämästä erilaisia taiteen keinoja käyttäen. Itse arvostan RIKISSÄ etenkin sitä, että kertojina ovat itse kokijat, jolloin projektilla on myös vahvasti vertaistuellinen merkitys.

RIKKI-projektia pyörittää eri taiteen alojen tekijöistä koostuva kollektiivi. Mukana on jo yli 90 taiteilijaa ja projekti on myös avoin uusille tekijöille. Vaatimuksia esim. koulutuksen tai taustan suhteen ei ole. Tärkeintä on halu olla mukana!

Päätin haastatella antologiaan osallistuneita Kimmo Lustia, Piri Huhtasta ja Iita Järniä. Olen itse kuullut RIKKI-projektista Iitan kautta ensimmäisen kerran ja olen siitä saakka seurannut mitä RIKILLE kuuluu.

Mistä olette kuulleet RIKISTÄ ja miltä tuntui lähteä mukaan itse projektiin?

Kimmo: Taisin tärmätä RIKKI-projektiin ensimmäisen kerran viime vuoden Sarjakuvafestareilla. En vielä silloin tullut ajatelleeksi, että voisin olla siinä mukana. Myöhemmin mulle selvisi, että mun ystävä tuntee antologian toimittaneen Apila Pepitan. Ystäväni esitteli meidät toisillemme ja toin esiin kiinnostukseni projektia kohtaan. Siitä se sitten lähti ja sen jälkeen olenkin koittanut olla niin tiiviisti mukana kuin mahdollista. Ja tulen takuulla olemaan jatkossakin, sillä Rikki sisältää niin tärkeää viestiä ja upeita ihmisiä.

Piri: Kuulin Rikki-projektista ennen ensimmäistä antologiaa. En muista tarkalleen mistä, varmaankin facebookin sarjisbloggaajien ryhmän kautta. Tarkoitukseni oli lähteä projektiin mukaan, mutta taisin missata ilmoittautumisen ja koin, että se oli sitten siinä. En uskaltanut kysellä, että olisiko mattimyöhäisellä mahdollisuuksia vielä hypätä joukkoon. Projektissa mukana ollut Siiri Viljakka rohkaisi ottamaan Apila Miettiseen yhteyttä. Apila otti minut vastaan ilomielin, mutta valitettavasti mielenterveyteni koki rajun laskuvaiheen ja jättäydyin projektista pois. Poisjäämiseni otettiin ymmärtäväisesti vastaan. Toisella kierroksella mukaantuleminen kävi huomattavasti helpommin, koska olin oppinut tuntemaan projektin eri jäseniä netin kautta. Ei ollut enää sellaista fiilistä, ettenkö sopisi joukkoon. Tavallaan koko RIKKI-porukka tuntui ns. voimaannuttavalta ja kannustavalta. Koko projektista tuli alusta lähtien positiivinen fiilis ja kaikki tiesivät, kuinka tärkeää mielenterveysaiheista puhuminen on.

Iita: Kuulin rikki-projektista kaveriltani. Hän kertoi olevansa mukana monesta taiteilijasta koostuvassa mielenterveysasioita käsittelevässä projektissa ja lisäsi minut RIKKI kollektiivin facebook-ryhmään. Tämä oli ennen ensimmäistä antologiaa. RIKKI-kollektiivi oli tekemässä erilaisia näyttelyitä, joista yksi taisi olla Berliinissä. Minultakin kysyttiin haluaisinko osallistua, mutta tuolloin olin masentunut ja jätin näyttelyt väliin. En myöskään osallistunut ensimmäiseen antologiaan.

Olen kuitenkin tehnyt RIKKI-blogiin sarjakuvan työttömyydestä ja osallistunut Rikkikollektiivin paneeleihin kaksilla sarjakuvafestivaaleilla mielenterveysasioita käsittelevään sarjakuvablogiini liittyen. Osallistuin myös Rikkinäisen mielen kuvat -antologiaan. Projektissa on ollut mielenkiintoista olla mukana, vaikka en olekaan ollut niin aktiivinen kuin jotkut muut tahot. Tunnen tekeväni taiteen lisäksi jotain tärkeää ja yhteiskunnallista. Projektissa on mahdollisuus vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan tai ainakin tarjota mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille heijastuspintaa, jotain mihin samaistua. Minullekin RIKKI on näyttänyt muiden samaistuttavia kokemuksia.

posse3

Arvostan RIKKI-projektissa ja antologiassa sitä, että mielenterveyteen liittyvistä asioista kerrotaan niin suoraan ja avoimesti. Sitä tarvitaan! Mediassa ja etenkin naistenlehdissä ovat usein edustettuina lähinnä ns. selviytyjät, jotka ovat kohonneet takaisin menestykseen esim. vaikean masennuksen jälkeen. Fiktiossakin hahmot saattavat olla aika ohuita ja stereotyyppisiä ja mielenterveyskuntoutujan arjen realistinen käsittely vaikuttaa olevan aika harvinaista.

Koen tärkeäksi, että asioita oikeasti kokeneet ja eläneet ihmiset saavat äänen ja näkyvyyttä etenkin taiteen kautta. Millaista palautetta olette saaneet lukijoilta?

Kimmo: Ehdottomasti samaa mieltä siitä, että tarvittaisiin lisää tarinoita sellaisilta ihmisiltä, joilla on aktiivisesti mielenterveysongelmia. Selviytymistarinat tulevat varmaankin paremmin esiin sillä hyvinvoivilla ihmisillä on enemmän voimavaroja kertoa omista kokemuksistaan. Pitkäaikaiskroonisesti mielenterveysongelmalliset jäävät vähän turhankin helpolla paremmin voivien varjoon.
Antologia-sarjakuvasta en ole vielä itse saanut palautetta mutta aiemmin kun olen RIKKI-projekteihin ja nettisivulle osallistunut, olen saanut palautetta jonkin verran. Ihmiset ovat olleet kiitollisia suorapuheisuudesta ja samaistuttavuudesta. Tuntuu, että ihmiset nimenomaan kaipaavat suoraa puhetta ja rehellistä näyttämistä, miltä tuntuu elää jonkin haasteen kanssa, kaunistelematta. Ja välillä ihmiset, jotka eivät reagoi postauksiin millään tavalla ja joiden en ole osannut ajatella lukevankaan niitä, saattavat laittaa viestiä yksityisesti ja kiittää, että olen jollain tavoin heitä auttanut. Se on aika palkitsevaa.

Piri: RIKKI-projektista olen ehtinyt saada vain kourallisen palautetta, josta kaikki on ollut hyvää. Ihmisille, jotka käyvät samoja tai samankaltaisia ongelmia läpi, tämä julkaisu on ollut erityisen tärkeää. Muutenkin olen saanut ennen tätä projektia kiitosta, kun olen puhunut omista kokemuksistani, mielenterveysongelmista tai niitä sivuten. Hyvin monelle on erityisen tärkeää saada edes jotain kautta tietoa siitä, ettei ole yksin omien vastoinkäymistensä kanssa. Ihmiset saavat vertaistukea tälläisestä keskustelusta, oli se sitten instagram-postauksissa, sarjakuvissa tai muussa formaatissa.

Iita: RIKKI-projektista en ole vielä saanut niin paljoa henkilökohtaista palautetta, mutta muuten ihmiset ovat kommentoineet blogistani, että ovat samaistuneet juttuihini. Heille on ollut tärkeää nähdä se, että muut käyvät samanlaisia asioita läpi.

posse6

Mitä toiveita ja ajatuksia teillä on RIKIN tulevaisuuden suhteen? Jatkatteko mukana projektissa? Ja onko teillä terveisiä ihmisille, joita mahdollisesti kiinnostaisi tulla mukaan?

Piri: Toivon vain, että RIKKI-projektit jatkuvat tulevaisuudessakin. Mielenterveysongelmista puhumista pidetään edelleen tabuna, joten RIKIN kaltaiset julkaisut ovat tärkeitä hiljaisuuden rikkomisessa. Pyrin olemaan tavalla tai toisella mukana projektissa, niin kauan kuin se vain on olemassa. Kiinnostuneille tyypeille voisin sanoa sen, että rohkeasti vain kyselemään ja mukaan. Projekteihin voi toki olla tunkua ja sen takia kaikki eivät välttämättä pääse osallistumaan, mutta sillä välillä voi osallistua vaikka RIKIN blogin kuukausittaisiin teemoihin.

Iita: Toivon että tää projekti tulee jatkumaan ja menestymään, ja että voin jatkaa työskentelyä tämän projektin parissa. RIKKI on näyttänyt että mielenterveysasioiden käsittelylle on tarvetta taiteessa ja mun mielestä on hyvä, että tähän projektiin pääsee erilaisia taiteilijoita mukaan.

Kimmo: Joo ehdottomasti jatkoa Rikki-projektille sen kaikissa muodoissa! Aktiiviset blogipostaukset, työpajat, painetut tuotteet, paneelit ja näyttelyt ja mitä näitä nyt oli! Nämä aiheet eivät varmaan ikinä lakkaa olemasta ajankohtaisia ja tarinoita on juuri niin monta kuin kertojaakin. Itseltäni löytyy takuulla vielä monta kertomusta tälle annettavaksi ja suunnitelmissa olisi varmasti olla mukana tavalla tai toisella niin pitkään kuin Rikki on hengissä.

Ja jokainen kertomus on mun mielestä ehdottomasti kuulemisen arvoinen. Joten jos yhtään kokee, että olisi projektille mitään annettavaa niin ehdottomasti mukaan. Tässä pystyy olemaan osallisena niin monella eri tavalla ja täysin oman jaksamisen mukaan. Ilmapiiri on turvallinen ja tähän asti ainakin kaikki uudet RIKIN kautta tulleet tuttavuudet ovat olleet ihania.

posse 2

Kysyin paria asiaa myös projektin kordinaattorilta, Apila Pepita Miettiseltä:

Mitä odotat Rikin tulevaisuudelta?

Suunnitteilla on jo uusi sarjakuva-antologia, jonka teemana olisi parantuminen. Tulevaisuudessa toivoisin, että saisimme lisää moninaisuutta joukkoomme ja aktiivista toimintaa myös muiden taidealojen puolella, eikä vaan sarjakuvataiteen.

Onko sinulla terveisiä ihmisille, jotka ovat uteliaita osallistumaan?

Ehdottomasti vaan mukaan! Mitään pakkoa ei ole, osallistua voi omien voimien ja kiinnostuksen mukaan. Olemme kaikki tosi ymmärtäväisiä ja tarjoamme vertaistukea. Toivoisin mukaan lisää aktiiveja, jotka olisivat oma-aloitteisia uuden toiminnan suunnittelussa. Nyt suurin osa toiminnasta on ollut mun harteilla ja yksi ihminen voi tehdä vain tietyn verran. Eli lisää porukkaa vaan mukaan niin saamme uutta toimintaa kehiteltyä ja toteutettua!

__

Jos mielenkiinto heräsi niin viestiä voi lähettää rikki.lehti (at) gmail.com!

Lisää tietoa RIKISTÄ: http://www.rikkiproject.com/ ja katso kuvia itse antologiasta

Kimmo Lustin sarjakuvablogi!
Iita Järnin sarjakuvablogi ja taide-insta!

Kuvat: Maria Tissari

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s