Jäljet jättää jäljen

Olen alkanut uskoa itse kehittelemääni viidentoista minuutin sääntöön. Jo ensimmäiset viisitoista minuuttia kertovat yleensä, tulenko pitämään jostain elokuvasta. Parhaimmillaan sen vaistoaa jo ensimmäisistä hetkistä kuten kävi Jäljet-elokuvan kohdalla. Jo elokuvan alkukuvat karusta ja kauniista luonnosta sekä turkistarhalla kaltereitaan nakertavista naaleista saivat jonkin minussa liikahtamaan.

Kolmesti Oscar-ehdokkaana ollut puolalaisohjaaja Agnieszka Holland tunnetaan mm. ihanasta Salainen puutarha (1993) filmatisoinnistaan ja tv-työstään amerikkalaisen tv-draaman (mm. House of Cards, The Wire) parissa. Nyt Holland on tarttunut Puolan maineikkaimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Olga Tokarczukin romaaniin Drive Your Plough Over the Bones of the Dead tuomalla sen valkokankaalle vaikuttavassa ekotrillerin sävyjä henkivässä elokuvassa Jäljet.

03_betacinema_spoor_copyright_robert_palka_studio_filmowe_tor

Kiinnyin elokuvan aikana valtavasti jo eläkkeellä olevaan päähenkilöön Janina Duszejkoon. Hän asuu keskellä metsää karuissa mutta tunnelmallisissa olosuhteissa, toimii englannin opettajana kylän koulussa ja rakastaa eläimiä ja luontoa.

Eräänä aamuna Duszejkoo huomaa rakkaiden koiriensa kadonneen. Hän aavistaa seudulla liikkuvien salametsästäjien tappaneen koirat. Duszejko on aiemminkin yrittänyt tuloksetta saada salametsästäjiä poliisin tietoon ja poliisin tietoon. Raivostunut ja surullinen Duszejko ei lannistu, vaan alkaa toimia.

Rakastan Jäljet elokuvassa sitä, kuinka kunnioittaen se on kuvaa vakauksellista, herkkää ja empaattista Duszejkoa. Hänessä on myös kypsää itsellisyyttä, sillä hän ei välitä muiden mielipiteistä vaikka kohtaakin yhä uudelleen ylenkatsontaa ja halveksuntaa niin mielipiteittensä, ikänsä kuin sukupuolensakin vuoksi. Agnieszka Mandat-Grabka tekee Duszejko roolissa mieleenjäävän  ja verevän roolityön!

08_betacinema_spoor_copyright_robert_palka_studio_filmowe_tor

Pohdin elokuvan jälkeen sitä, miksi meidän on välillä niin vaikeaa kunnioittaa toisten ajatuksia, arvoja ja mielipiteitä. Mistä kumpuaa tarve suhtautua väheksyen ja huvittuneesti esim. eläintenoikeuksia puolustavaan ihmiseen ja suorastaan nöyryyttää eri mieltä itsensä kanssa olevaa ihmistä, joka usein vielä tietää aiheestaan paljon enemmän kuin itse vastapuoli? Olen itsekin kohdannut huvittuneita asenteita ja reaktioita etenkin nuorempana vastustaessani eläinkokeita ja turkiksia.

Jäljet on väkevä, visuaalisesti kaunis, tunnelmallinen ja autenttisuudessaan ja vilpittömyydessään lähes dokumentaarinen elokuva. Mikä hienointa, se on vahva puheenvuoro ja kannanotto eläinten oikeuksien ja itsellisarvon puolesta.


Jäljet
Pokot (Spoor)

Ensi-ilta: 28.7.2017
Kesto: 128 min
Ikäraja: 12

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s