Matkalla juurille – ja rohkeuteen

Myönnän, että olen jotenkin vältellyt Miikka Nousiaista sillä olen ajatellut, ettei hän ole tyyliltään minulle mieleinen kirjailija. Olen ollut ennakkoluuloinen, en ole aivan varma miksi. Tämän syksyn aikana olen pyrkinyt seikkailemaan nykykirjallisuuden kentällä entistä laajemmin ja näin päätyi Juurihoitokin erään syksyisen, sateisen illan ilokseni.

Yllätyksekseni tempauduin hetkessä Nousiaisen luomaan maailmaan. Ihastuin etenkin hänen herkulliseen ja yllättävän koskettavaan tapaan tarkastella keskenään hyvin erilaisia ihmisiä. Hän on taitava kertoja, hänen dialoginsa on osuvaa ja tarkkanäköistä.

Tiesin jo Juurihoitoa lukiessani sen tulevan ennen joulua Kansallisteatterin ohjelmistoon. Päätinkin jo silloin, että haluan nähdä sen myös näytelmänä. On kiehtovaa nähdä miten tuoreessa muistissa olevat tapahtumat ovat heränneet eloon teatterin lavalla. Jollain tavoin kaipasin myös takaisin romaanin maailmaan.

Aleksis Meaneyn dramatisointi on mainio ja onnistunut. Juurihoito ei varmasti ole romaaneista helpoimmasta päästä, sillä niin paljon romaanin tehosta porautuu juuri näkökulmakerrontaan, ihmisten päiden sisäisissä ajatuksissa seikkailuun.

Minua ilahdutti erityisesti nähdä niin kovin monenikäisiä katsojia teatterin katsomossa, eläkeläisikäisestä kepillä kulkuaan tukevasta rouvasta nuoriin ja keski-ikäisiin. Ihanaa, miten teatteri voi tuoda sukupolvia ja ihmisiä yhteen! Ja eräänlainen ihmisten yhteensaattamisen tarina Juurihoitokin on. Samalla se on kertomus juurettomuudesta ja siitä, kuinka ihminen kaipaa toista ihmistä, yhteisyyttä, läsnäoloa.

juurihoito2
Näytelmä käynnistyy kohtauksella, jossa työhönsä rakastunut copywriter Pekka (Esa-Matti Long) ymmärtää kohdanneensa mahdollisen sukulaisensa häntä hoitavasssa jäyhässä ja vähäilmeisessä hammaslääkäri Eskossa (Markku Maalismaa). Pekalla on juurihoidon tarvetta mutta samalla hahmottuu myös se, millaista hoito Eskon ja Pekan yhteiset juuret kaipaavat. Alkaa matka kohti heidän kadonnutta isäänsä.

Nousiainen taitaa jännitteisen ja samalla hykerryttävän hauskan kerronnan sen syvempiäkään sävyjä unohtamatta. Pekan ja Eskon lisäksi myös muiden hahmojen keskinäiselle erilaisuudelle syntyy monta yleisön nauruun kirvoittavaa kohtausta. Missään vaiheessa Eskon sosiaalista kömpelyyttä ja kokemattomuutta rakkauselämässä ei kuitenkaan pilkata. Tästä suuri peukku Nousiaiselle ja näytelmän työryhmälle, sillä nykyajalle niin ominainen nöyryytyshuumori loistaa näytelmässä poissaolollaan. Eskoa tarkastellaan lempeästi, empaattisesti, hänen henkistä kasvuaan kunnioittaen.

Matkalla juurilleen Esko ja Pekka kohtaavat monta erityistä ihmistä ja oppivat paljon elämästä, ulkomaita myöten. Tarkastelun alla ovat niin globaalin maailman ongelmat kuin ihmisten välisten suhteiden pikku kiemurat, tragisuus ja suloiset omituisuudetkin.

juurihoito4

Minä vaikutuin! Ja ihastuin. Ja myös liikutuin kyyneliin ilosta. Eräs näytelmän kohtauksista osoittaa todellakin tunteita ja myös sydäntälämmittävän hymyn herättävällä tavalla sen, millaisia ihmeitä ovat ne hetket, jolloin ihminen uskaltaa kohdata niin itsensä kuin lähimmäisensäkin. Upea kohtaus, rohkeuden ylistys! Jos menet katsomaan näytelmää, tiedät varmasti mitä kohtausta tarkoitan.

Näytelmän lavastus on ihana värikylläisyydessään ja siirtymät mantereelta toiselle on myös toteutettu varsin taidokkaasti. Näyttelijäntyö on Kansallisteatterille tuttuun tapaan ensiluokkaista ja erityisen kiitoksen tahtoisin antaa Markku Maalismaalle, joka luo Eskosta aidosti koskettavan ja mieleenjäävän hahmon.

Kaikki Juurihoidon näytökset ovat lähes loppuunmyytyjä, joten jos näytelmää mielii katsomaan, kannattaa toimia nopeasti!

juurihoito3

 

Juurihoito Kansallisteatterin sivuilla.

Rooleissa: Esa-Matti Long, Pirjo Lonka, Markku Maalismaa, Petri Manninen, Annika Poijärvi ja Anna-Riikka Rajanen

Ohjaus ja dramatisointi: Aleksis Meaney
Lavastus: Katri Rentto
Pukusuunnittelu: Anna Sinkkonen
Valosuunnittelu: Kare Markkola
Äänisuunnittelu: Jussi Matikainen
Videosuunnittelu: Pyry Hyttinen
Naamioinnin suunnittelu: Tuire Kerälä

Kuvat: Tuomo Manninen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s