Talvisirkuksessa leikitellään muistilla

Hurjaruuthin koko perheelle suunnatusta Talvisirkuksesta on jo muodostunut jokavuotinen joulutraditioni ja odotin tämänkin vuoden esitystä innolla!

Talvisirkuksen hienous ja myös haaste on siinä, että sen työryhmä on koostanut vuodesta 1994 lähtien vuosittaiset esityksensä aina jonkin tietyn teeman ympärille. Viime vuonna teemana oli Matkalla ja sitä edellisenä Uni. Näistä etenkin Uni oli mieleeni surrealistisiakin sävyjä tavoittaneella toteutuksellaan. Muita aiempia teemoja ovat olleet mm. Vega, Tähti, Taika, Kuusi, Sir­ius, Nauru, Lumi, Aika, Poro, Valo, Tuike, Sika, Nenä, Afrikka, Kosmos… Mielikuvitusta ja tekemisen riemua tiimiltä ei siis todellakaan puutu!

Tänä vuonna teemaksi on valikoitunut Muisti, jonka on ohjannut monista muistakin aiemmista esityksistä tuttu, usein Talvisirkuksen sieluksikin kutsuttu, Arja Petterson. Kokonaisuus on onnistunut, hallittu ja visuaalisesti tyylikäs. Monet kohtaukset kutkuttelevat herkullisesti niin henkilökohtaista kuin kollektiivistakin muistia ja tuovat etenkin aikuisemmalle katsojalle varsin nostalgisen olon. Kokonaisuuden viimeistelee rohkean retrosti toteutettu, värikäs puvustus.

Muistin esiintyjissä on mukana sirkustaiteilijoita niin Ranskasta kuin Islannistakin. Ilokseni tunnistan myös viime vuosilta tuttuja kasvoja. Useat sirkusnumerot ovat varsin perinteisiä mielestäni aavistuksen turhaan pitkitetystä jongleerauksesta köydellä kävelyyn ja rolabolailuun eli liikkuvan alumiinirullan päällä olevalla laudalla tasapainoiluun.

Talvisirkus_Muisti_photo4_Joona_Pettersson

Erityisen kiitoksen tahtoisin antaa esityksiä täydentäville nokkelille ja hauskoille sävellyksille ja niitä livenä soittavalle orkesterille, joka luo jälleen tilaan aivan omanlaistaan intensiteettiä ja tunnelmaa. Joona Pettersonin hetkittäin tummasävyiset ja salaperäiset taustavideot jäävät myös mieleeni rikastaen muutoin varsin riehakasta kokonaisuutta.

Eräs esityksestä hätkähdyttävimmistä hetkistä on kuin naamiaisasuliikkeestä karanneiden hirviöiden esiinmarssi lavalle, mukanaan myös ilmiselvä paholainen punaisine sarvineen ja irvokkaine irvistyksineen. Kohtausta siivittää taustalla täysillä raikaava Lordin Hard Rock Hallelujah. Itsekin hieman säikähtäneenä ehdin jo tokaista hirviöiden olevan todennäköisesti liian rajuja pienimmille lapsikatsojille kun takanani istuva arviolta kolmevuotias lapsi toteaa heleällä lapsenäänellään ”hyvä biisi!”. Lordiin viitatessa paholaissymboliikan käyttö on tosin yhä mielestäni turhaa ja kohtaus olisi ollut varsin tehokas ilman sitäkin.

Toisessa itseäni mietityttäneessä kohtauksessa muuten todella hersyvät ja persoonalliset klovnit Guillermo Aranzana ja Roi Borrallas etsivät yleistöstä heistä toiselle potentiaalista morsianta ja päätyvät valitsemaan nuoren naisen. Nainen hunnutetaan ja tuodaan lavalle, hänelle pujotetaan sukkanauha (jonka toinen klovneista myöhemmin vetää pois hampaillaan) ja yleisöä kannustetaan huutamaan ”Suukko, suukko, suukko!”. Tämän huudon rohkaisemana klovni lopulta antaa naiselle huulille ujon suukon. Tällainen yleisön fyysinen ja eroottissävytteinenkin osallistaminen, niin harmittomaksi kuin se on tarkoitettukin ja oli avustajan kanssa sitten siitä ennalta sovittu tai ei, tuntuu nykyaikana jotenkin tunkkaiselta.

Tämän vuoden Talvisirkuksen tunnelmallinen ja jännityksellinen kokokohta lienee lopun lentotrapetsinumero, jossa sirkustaiteilijat heittelevät toisiaan toistensa käsivarsille tavalla, jota en muista koskaan aiemmin nähneeni. Tekee mieli nipistää itseään muistaakseen, että tässä lentelevät ihan oikeat painovoimaa uhmaavat ihmiset, niin kevyesti ja vaivattomasti lahjakkaat sirkuslaiset ovat kohtauksen toteuttaneet.

Hienot muistot noin parituntinen Talvisirkus jälleen jättää ja suosittelen esitystä lämmöllä kaikille, jotka muutenkin viihtyvät koko perheelle tarkoitetun lämminhenkisen ja teknisesti hiotun sirkuksen äärellä.

Talvisirkus_Muisti_photo2_Joona_Pettersson

TALVISIRKUS MUISTI
Kaapelite­htaan Pan­nuhal­lissa 3.11.2016 – 8.1.2017

Ohjaus: Arja Pettersson
Koreografia: Sanna Silvennoinen
Musiikin sävellys ja esitys: Sirkusorkesteri Peloton / Otto Eskelinen, Pentti Luomakangas, Eero Tikkanen, Niko Votkin
Tilasuunnittelu: Reija Hirvikoski
Videosuunnittelu: Joona Pettersson
Pukusuunnittelu: Kaisa Rissanen / TAUKO Design
Valosuunnittelu: Riku Virtanen
Talvirkus- ja eläinhahmot aikaisemmilta vuosilta: Kirsi Manninen

Esiintyjät: Guillermo Aranzana (ESP), Birta Benonysdottir (ISL), Raphaël Gacon (FRA), Roi Borrallas (ESP), Yldor Llach (ESP), Arce López Gutiérrez (ESP), Veera Kaijanen, Stina Kopra, Sophie Mandoux (BEL), Lotta Paavilainen, Justus Pienmunne, Victor Rubilar (ARG), Matilda Anttila, Chris Hills (UK), Nicolas Cautain (FRA)

Kuvat: Joona Petterson

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s