just filming vieraannuttaa ja kutsuu kohti

Aloitan nyt näin, en ole varma mitä ajatella  tästä näytelmästä. Toisaalta juuri se tekee siitä mielenkiintoisen.

Olen todella rakastanut Kristian Smedsin kahta aikaisempaa myös Kansallisteatterissa näkemääni näytelmää, Mr Vertigoa ja Tabua. Ne ovat molemmat olleet maagisuuteen saakka voimakkaita, tiheitä, visuaalisesti hätkähdyttäviä, liiallista sanallistamista vältteleviä elämyksiä. Todellisia teatteritaiteen helmiä, poikkeavia ja uskaliaita.

Willensaunan ilmeestä voi jo aistia tulleensa katsomaan Smedsin ohjaamaa näytelmää. Katsomo kylpee teatterisumussa, yleisössä kulkevat hahmot leikkaavat hämärää taskulamppojen valokeiloilla. Katosta roikkuu kristallikruunu ja katse viipyilee karheassa, boheemissa lavastuksessa.

just filming käsittelee elokuvataidetta, sen ristiriitaisuutta, ilmiöitä ja myös rakkautta elokuviin ja niihin liittyvään maailmaan. Näytelmä koostuu kohtauksista, jotka ristivalottavat toisiaan, kommunikoivat irrallisuudessaankin toistensa kanssa.

Näytelmän alussa Suomessa usein vieraillut virolainen, karismaattinen Juhán Ulfsak käy läpi monologiaan siitä, miten hän on pienenä näyttelijäperheen lapsena tavoitellut kulissien takaa näyttämöllä kasvavia pahvisieniä, kurottanut kohti rajaa, joka erottaa teatterin arjesta ja myös hänen lapsen elämästään. Hänet oli kuitenkin vedetty takaisin omalle alueelleen, napakan koneenkäyttäjätädin toimesta.

Ulfsak näyttelee parinaan unkarilainen Annamària Láng. Kaksikkona he ovat dynaaminen, toistensa kanssa saumattomasti kommunikoiva duo, jonka näyttelijäntyötä on elämyksellistä ja kiehtovaa seurata.

justfilming4

just filming:issä kaikki on jotenkin irtonaista, en saa kunnollista otetta oikein mistään. Näytelmän tunnelman ja sisällön koostava merkitysten ja symboliikan hiekka ei ainoastaan valu sormieni välistä vaan hetkittäin heittäytyy puuskittaisesti silmiin, hämärtää katseen, alitajunnankin. Ahdistaa, on epämääräinen olo.

Yritän päästää irti. Se on vaikeaa mutta tunnen osaavani sen kuitenkin nyt, tätä kirjoitettaessani. Kiinnostavaa.

Minusta tuntuu, että tein itselleni toisinaan tyypillisen notkahduksen eli odotin näytelmältä sitä mitä olen aiemminkin kokenut kyseisen tekijän kohdalla. Kaipasin nimittäin lisää, olin jäänyt nälkäiseksi. Kaipasin toisintoa, jotain tuttua ja turvallista ja silti uutta. Hassua, juuri minulta, joka yleensä heittäydyn suurella nautinnolla juuri tuntemattomaan, tällainen jo valmiiksi ennakoiva tapa ajatella.

Odotin jo aikaisemmin läheiseksi muodostunutta kokemusta ja koska olin tähän mielentilaan virittynyt, en kyennyt tai halunnut muistaa, että tämän näytelmän kohdalla Smeds liikkuu hyvin erilaisiilla alueilla kuin esim. Mr Vertigossa, joka jo tarinana pohjautui Paul Austerin samannimiseen romaaniin. Tabuun taasen tunsin läheisyyttä sillä rakastan Timo K. Mukan romaania, jonka eräänlaisena perintönä näytelmä kulki. just filming liikkuu omillaan, ilman näin selkeää viitekehystä.

just filming tuntuu etäiseltä, vaikka suuri elokuvien ystävä olenkin. Hahmotan yhä joitain viitteitä, kohtauksia, tunnelmia. Mieleeni jäi kohtaus, jossa popcorneja vyörytettiin ympäri lavaa, suolaisenmakea tuoksu karkasi katsomoonkin, rasahtelut näyttelijöiden jalkojen alla.

justfilming2

Näytelmän jättämät välähdyksenkaltaiset muistot ovat minulle jollain tavoin merkityksellisempiä kuin itse näytelmä, konkreettisena ajassa tapahtuvana teoksena. Smedsin aiemmille näytelmille hyvin ominainen näynomaisuus on siis jälleen läsnä just filming:issä, vain hieman eri tavalla kuin aiemminkin.

Naisen hiuksia hartaasti ja vakavana kampaava androgyyni hahmo viipyilevässä ja unenomaisessa alkukohtauksessa, kypärä päässä näyttämöllä harhaileva Láng, erillisyys, hämärtyminen, hohtavat valot. Seksuaalisesti latautuneet ja samalla luontaantyöntävät hetket Lángin ja Ulfsakin välillä, vaatteiden vähetessä paljastuva iho, heittäytyminen, puhe josta ei saa mitään selvää. Loppupuolella kohtaavat venäjäläiset karvahattuineen, nauruun uskaltautuva yleisö.

Jokainen kokee näytelmän omalla tavallaan, enkä siksi tahdokaan avata kokemuksiani ja ajatuksiani sen tiimoilta liikaa. Voin vain sanoa, että just filming:iä olen pohtinut jälkikäteen poikkeuksellisen paljon. Se on häirinnyt minua, hämmentänyt, ihastuttanutkin.

Minulla oli todellinen ilo ja kunnia kuunnella itse Smedsin kommentteja niin näytelmästään kuin näytelmätaiteesta ja elämästä yleensäkin Kansallisteatterin bloggariklubilla itse näytelmän jälkeen. Smeds on persoonana hyvin yksityinen ja antaa harvoin haastatteluja.

Smeds valottaa pohdintojaan ja ajatuksiaan omasta taiteestaan ja koen saavani vahvistusta sille, miten olen hänen teoksensa itsekin kokenut. Smeds kertoo siitä, kuinka hänen tehtävänsä on asettaa teoksilleen tietynlaiset raamit ja viitekehykset, ei johdatella katsojaa kädestä pitäen teoksen loppuun saakka. Hän myös korostaa sitä, ettei mikään tapa nähdä ja kokea teosta ole väärä tai oikea. Arvostan paljon tämänkaltaista avoimuutta ja intiimiyttä, sillä joskus henkilökohtaisinta on eriyttää ja etäännyttää sen sijaan, että toisi kaiken jo valmiiksi hyvin lähelle katsojaa. Katsojaa kunnioittaa antamalla hänelle tilaa liikkua luomansa teoksen kartastossa.

just filming:issäkin Smeds liikkuu taiten ja hienovireisesti sillä hyvin häilyvällä rajalla, jossa katsojan tulkinta ja tekijöiden sisäiset maailmat kohtaavat ja risteilevät. On haaste päästää irti, mutta se on sen arvoista.

justfilming3

 

just filming

Näyttelijäntyö: Annamária Láng ja Juhán Ulfsak

Ohjaus: Kristian Smeds
Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin
Videosuunnittelu: Lennart Laberenz (Saksa)
Äänisuunnittelu: Krisztián Vranik (Unkari)
Musiikki: Verneri Pohjola, Pekka Kuusisto ja Timo Kämäräinen
Naamioinnin suunnittelu: Laura Sgureva

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s