Neljä poimintaa syksyn uutuusromaaneista

Ensimmäisten lumihiutaleiden leijaillessa ja iltojen pimetessä on hyvä hetki pysähtyä, kääriytyä lämpimään vilttiin ja antautua taidokkaan fiktion vietäväksi. Hiljalleen talveksi taittuva syksy on kirjallisella annillaan ilahduttanut minua jo monesti! Syksyn uutuuskirjoista mieleeni ovat jääneet erityisesti neljä tähän bloggaukseen valitsemaani teosta.

 

Villijoutsenet ja muita kertomuksia 23.9.2016

Jos tunnet viehtymystä vanhojen satujen uudelleen versiointiin, voisi tässä olla novellikokoelma juuri sinun makuusi.

Klassikoihin on tartuttu varsin rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ja ikään kuin valotettu niitä uudelleen nykyaikamme kuvaston ja realismin kautta. Tarinoiden tarjoamat näkökulmat, oivallukset ja opetukset toimivat raikkaudessaan ja ennalta-arvaamattomuudessaan.

Cunningham on valinnut kokoelmaansa monta itsellenikin läheiseksi muodostunutta satua kuten Kaunottaren ja Hirviön, Hannun ja Kertun ja Lumikin. Näistä suosikkini on todennäköisesti Hannu ja Kerttu (Vanha hullu eukko), jossa kertojanääneksi nousee makeistalon noita ja näin ollen näkökulma tarinan maailmaan nyrjähtää riipivästi sijoiltaan.

Cunninghamin kieli on jälleen kerran todella kaunista, kirkasta ja kuulasta luoden hienoa kontrastia hetkittäin groteskille ja rajullekin kerronnalle.  Yuko Shimizun satujen rinnalle tyylittelemä kuvitus on myös ilo silmille!

Michael Cunningham
Villijoutsenet ja muita kertomuksia
A Wild Swan and Other Tales
Kääntänyt Kristiina Drews
Gummerus 2016
romaani
152 sivua

 

9789511297239_preview

Tiranan sydän käsittelee ja kuvailee Balkanin lähihistoriaa, intensiivistä ystävyyttä ja identiteetin sekä minuuden kokemuksen rakentumista etenkin maahanmuuttotematiikkaan nivoutuen. Pajtim Statovci havannoi myös sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisuuden merkityksellisyyttä ja muodostumista tavalla, jota harvemmin kohtaa kotimaisessa kirjallisuudessa. Tästä hänelle erityinen kiitos.

Transsukupuolisuudesta Statovci kirjoittaa avoimesti ja viisaasti. Itselleni jäikin romaanista voimakkaimmin mieleen loppupuolen transsukupuolinen kertoja, joka sekä käyttää mediaa että jota media käyttää varsin ajatuksia herättävällä tavalla.

Tiranan sydän leviää teemoiltaan ja tunnelmaltaan moneen suuntaan kuin taitavan maalarin siveltimestä alkunsa saanut akvarelliläikkä, hallitusti ja silti yhä uusia sävyjä löytäen.

Statovci käyttää kieltä mestarillisesti ja vivahteikkaasti luoden monisyisen ja pakahduttavan maailman, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Pajtim Statovci
Tiranan sydän
Otava 2016
romaani
271 sivua

 

c7b3cec29fe56ed5d722001bfbf68a08
Mies, ja hänen asiansa on väkevä romaani. Tarinan keskiössä ja myös kertojana on noin kuusikymppinen asianajaja, jonka mielenliikkeitä ja elämää valotetaan päiväkirjanomaisesti viikon ajalta.

Saisio käsittelee rautaisella otteella haastavia aiheita kuten syyllisyyttä, sovitusta, menetystä ja kuolemaa. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole täyteen ladattu vaan soljuu ja hengittää taidokkaasti eteenpäin myös sarkasmin ja ironian vivahteilla sävyttyneenä. Kerronta on fragmentaarisuudessaan intensiivistä ja tiheää, ilmeisen epäluotettava kertoja sekottaa pakkaa entisestään.

Mies, ja hänen asiansa iskee ja myös yllättää. Itse olen kiitollinen siitä, että luin romaanin tietämättä siitä etukäteen juuri mitään.

Mitä tapahtui Firenzessä kauan sitten? Kuka on Pablo, johon kertojalla on ollut nuoruudessaan erityisen merkityksellinen ystävyyssuhde?

Pirkko Saisio
Mies, ja hänen asiansa
Siltala 2016
romaani
280 sivua

 

9789513190439_frontcover_final

En ole aiemmin lukenut Murakamin lyhytproosaa, joten uppouduin tähän kokoelmaan varsin uteliana. Kirjassa on seitsemän novellia, joista jokainen on Murakamin tapaan ihastuttavan mielikuvituksellinen, surrealistinen ja syvämietteinen.

Novelleissa toistuu traagisena ja hetkittäin tragikoomisena yllättävistäkin näkökulmista varioituna naisensa menettäneen miehen tarina. Läsnä ovat yksinäisyys ja ulkopuolisuus, ihmisen yritykset etsiä kosketuspintaa niin itsestään kuin toisistaan, kaipuu intimiyyteen ja rakkauteen. Teemoja liikutellaan ja tarkastellaan myös alitajunnan ja vertauskuvien keinoin.

Novelleista suosikkini on herkullisen kafkamainen, hypnoottinen ja tunnelmaltaan sähköistynyt Rakastunut Samsa, joka jo nimellään viittaa Kafkan pienoisromaniin Muodonmuutos, jossa mies herää aamulla muuttuneena ”suunnattomaksi syöpäläiseksi”. Tämä novelli on Murakamia parhaimmillaan ja siihen hukuttaa itsensä kuin valveen puolelle kurkottavaan, absurdiin uneen.

Haruki Murakami
Miehiä ilman naisia
Onna no inai otokotachi
Suomentani Juha Mylläri
Tammi 2016
romaani
282 sivua

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s