Rajaa leikkaamassa

Miten sanallistaa tätä kokemusta? Pitkästä aikaa minulla on sellainen olo, että on vaikea löytää sanoja kuvailemaan sitä mitä eilen Alminsalissa näin ja koin.

Näin eräänlaisen näynomaisten vaikutelmien massan, unta ja painajaista samassa tilassa. Hetkiä, jotka pakenevat tajuntaan, pyristelevät kiinni piilotajuntaan. Äärimmilleen virittynyttä ja latautunutta lähes sanatonta kerrontaa, joka lähes varkain kulkeutuu katsojan ihon alle.

Nykysirkukseen ja visuaaliseen teatteriin painottuneen suomalaisryhmä WHS:n uusin teos Cutting Edge on eräs niistä esityksistä, joista en tiennyt juuri ollenkaan mitä odottaa enkä ollut katsonut sen traileriakaan etukäteen, jotta mysteeri säilyisi ensi-iltaan saakka. Olin ja olen yhä todella vaikuttunut, mykistynyt lähes.

Teoksena sirkustaiteilija Kalle Nion ohjaama Cutting Edge on löytänyt inspiraatiotaan kuvataiteen historiasta sekä klassisista tarinoista ja myyteistä, jotka tavalla tai toisella liittyvät kaulan katkaisuun. Teloitustapana kaulan katkaisulla on varsin värikäs ja kauhea historiansa, joka on ulottanut juurensa myös nykyaikaan vaikkei julkisia teloituksia enää tehdäkään länsimaissa. Useat ovat kuitenkin todennäköisesti kuulleet Isiksen kaulankatkaisuvideoista, joita liikkuu myös meidän ulottuvillamme niin sanotulla internetin pimeällä puolella. Nöyryyttävänä ja äärimmäisen epäinhimillisenä teloitustapana kaulan katkaisu elää myös nykyaikana.

Sadasta tunnetuimmasta illuusioon pohjautuvasta taikatempusta noin 70:ssa paloitellaan tai leikataan ihmistä osiksi, ja uskon jokaisen joskus nähneen tempun, jossa ihmiskeho leikataan sahalla kahtia. Onkin mielenkiintoista jäädä pohtimaan, mikä tässä kaikessa meitä kiehtoo niin paljon? Miksi ja millä tavoin kaulan katkaisu on niin iso osa Euroopan historiaa? Nämä ovat kysymyksiä, jotka ovat eläneet myös esityksen toteutuksen ja ideoinnin taustalla.

Kokonaisuutena Cutting Edge on hienostuneen poikkitaiteellinen, sillä se yhdistää vahvaalla otteella niin tanssia kuin taikuutta, ääni- ja visuaalista taidetta. Esityksen alkupuolelle on toteutettu myös eräs hyvin irralliselta vaikuttava kohtaus, joka on kaikkea muuta kuin mitä kokonaisuutta ajatellen odottaisi. Hämmentävää mutta samalla yllättävän virkistävää.

Samuli Koskisen suunnittelema äänimaailma ja esityksen musiikkivalinnat ovat todella onnistuneita. Paikoin hyvinkin yksinkertaisesta mutta voimakkaasta ja vivahteikkaasta lavastuksesta on vastannut kuvataiteilija Taneli Rautiainen yhdessä ohjaaja Nion kanssa.

Kokonaisuus on aavemaisen tunnelmallinen ja intensiivinen. Se on visuaalisesti hengästyttävän kaunis. Yksinkertaisilla elementeillä on näyttämölle luotu maagisia tiloja, kuin leikekirjan osasia, joissa niihin käytetty materia ja muut ilmaisun keinot ovat niin taiten haltuunotettu, että ne luovat kokonaisuutena katsojalle mahdollisuuden tulla yhdeksi yhdeksi esityksen tunnelman ja mysteerin kanssa.

Teoksen intensiteetti kohoaa kohtaus kohtaukselta. Samalla kokonaisvaikutelma on niin maagisen etäännytetty, epätodellinen ja kiehtova, että salista lähtiessä tahtoisi vain sulkea hälisevän ihmismassan ja yhtäkkiä niin kovin hämmentävän ulkomaailman jollain tavoin pois ja jäädä vielä hetkeksi teoksen kauheaan mutta magneettiseen maailmaan.

 

cuttinedge_rehearsals-31

 

http://w-h-s.fi/

 

WHS: Cutting Edge
Artikkelikuvat: Kalle Nio

Esitykset
to 01.9. 19:00
pe 02.9. 19:00

Suomen Kansallisooppera, Alminsali
Kesto n. 60 min

 

Suunnittelu: Työryhmä
Ohjaus: Kalle Nio
Esiintyjät: Inês Campos, Vera Selene Tegelman & Jukka Tarvainen
Dramaturgi: Henriikka Himma
Valosuunnittelu & näyttämötekniikka: Jere Mönkkönen & Joonas Tikkanen
Äänisuunnittelu: Samuli Kosminen
Lavastus: Taneli Rautiainen & Kalle Nio
Puvustus: Kaisa Rissanen & Mila Moisio
Tuotanto: WHS

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s