La Bohème lämmittää ja koskettaa romantikon sydäntä

Minulla oli jälleen ilo nauttia Finnkinon Metropolian Opera -näytöksestä lämpimänä heinäkuun iltana. Tällä kertaa vuorossa oli Giacomo Puccinin ooppera La Bohème, josta olin erityisen innostunut etukäteen sillä tiesin Kristine Opolaisin astuneen Mimìn rooliin varsin erityislaatuisissa olosuhteissa. Mimìksi alunperin roolitettu romanialainen sopraano Anita Hartig oli nimittäin vilustuneena kykenemätön laulamaan rooliaan ja näin ollen Opolais:ta oli pyydetty korvaamaan hänet.

Opolais oli laulanut Cio-Cio-sanin roolin Puccinin oopperassa Madama Butterfly edellisenä iltana ja  nukkunut omien sanojensa mukaan vain muutaman tunnin. Tilanne oli hyvin poikkeuksellinen, sillä yleensä oopperalaulajat lepäävät ja antavat näin ollen myös äänensä levätä muutaman päivän esitysten välissä. Opolais päätti kuitenkin ottaa hyvin tuntemansa roolin vastaan ja teki samalla myös jotain mitä kukaan muu Metropolian Oopperan solisti ei ole aiemmin tehnyt, kaksi roolidebyyttia kahdeksantoista tunnin aikana.

Ooppera perustuu Henri Murgerin (1822–1861) pieniin kertomuksiin, joista hän myöhemmin muokkasi viisinäytöksisen näytelmän La Vie de bohème. Kirjana La Bohème eli Scènes de la vie de bohème julkaistiin 1851 ja suomeksi 1924 Eino Palolan kääntämänä nimellä Boheemielämää. Kertomuksesta tehdyistä oopperoista on tunnetuin vuonna 1896 valmistunut Puccinin säveltämä La Bohème. Tämän kuten monen muunkin nykyisin tunnetun ja arvostetun oopperan ensitaival oli varsin kivinen ja kriitikoiden kyseenalaistama. Nykyään La Bohème on eräs rakastetuimmista oopperoista ja kaikin tavoin todellinen klassikko, joka valloittaa yhä uusien katsojien sydämiä.

La Bohèmen tarina sijoittuu Pariisiin, vuoteen 1830. On talvi ja joukko hyvin köyhiä taiteilijakaveruksia on kokoontunut lämmittelemään hyytävään ullakkoasuntoon. He riemuitsevat ja nauttivat elämästä karuista ja haastavistakin olosuhteistaan huolimatta. Onnekkaan sattuman kautta eräs heistä, Rudolfo kohtaa viehättävän ompelijattaren Mimìn ja rakastuu tähän todellisella intohimon vimmalla ja kiihkeydellä.

La Boheme

Vaikka Opolaista ei ollutkaan alunperin roolitettukaan Mimìn rooliin, vangitsee hän jotain hyvin olennaista Mimìn viattomuudesta ja raikkaudesta. Hän on juuri niin suloinen, ihastuttava ja lumoava kuin nuori, kukoistava Mimì voi parhaimmillaan olla. Samalla hän onnistuu välittämään sen niin ainutlaatuisen ja käsinkosketeltavan rakkauden herkkyyden, kuumeisuuden ja hurmoksen mitä toisiinsa salamannopeasti ihastuneiden ihmisten välillä voi olla.

Myös Vittorio Grigolo tekee Rudolfona riipaisevan romanttisen ja sydäntälämmittävän hempeän roolin. Itse ihastuinkin La Bohèmen kuvaukseen rakastumisesta, sillä tämänkaltaista romantiikkaa ja tunteiden paloa harvemmin enää näkee nykyajan elokuvissa ja tarinoissa. Pääparin yhdessäoloa on ihana seurata!

Myös taiteilijakaverusten lämpimän humoristista ja hulvatonta yhdessäoloa on nautinto katsella. Lavastus on kerrassaan upea, viimeistelty ja luo tunnelmalliset puitteet esitykselle. Erityisesti mieleeni jäivät joulumarkkinoiden kuvaus ja lapsikuorojen atmosfääriset yhteislaulut. La Bohème elää kontrasteistaan. Taiteilijakaverusten köyhyys ja elinolojen askeettisuus. Mimìn ja Rudolfon rakkauden intensiteetti ja intohimoisuus. Joulumarkkinoiden värikylläisyys ja tapahtumarikkaus. Oopperan päättävien kohtausten traagisuus ja surullisuus.

Pohdin oopperaa katsellessani, ettei koskettavan tarinan ja juonen tarvitse aina olla kiemurainen ja mutkikas. Usein kohtaan kritiikeissä moitteita etenkin elokuvien yksinkertaisista juonia kohtaan ja toki osa niistä on aivan aiheellisia, mutta näennäisen yksinkertainenkin tarina voi kätkeä sisälleen merkittävää emotionalisen syvyyttä ja kosketuspintaa. La Bohèmen juoni on kaukana monimutkaisesta mutta ooppera on silti rakkaustarinana ja kahden ihmisen kohtaamisen kertomuksena universaalilla tasolla koskettava. Se ihastuttaa ja jää mieleen inhimillisellä lämmöllään ja voimallaan.

 

Tutustu Finnkinon Event Cineman syksyn tarjontaan!

MET kesäencore Encore : Giacomo Puccini : La Bohème

Finnkino Live 19.7. klo 19:00 The Metropolitan Opera
Finnkino Kinopalatsi, Helsinki
Kesto 2 h 14 min
Rooleissa Kristine Opolais (Mimì), Conductor (Stefano Ranzani), Musetta (Susanna Phillips)
Rodolfo (Vittorio Grigolo), Marcello (Massimo Cavalletti), Colline (Oren Gradus)

Kapellimestari: Stefano Ranzani
Produktio: Franco Zeffirelli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s